Fogók és sokfejes univerzális szerszámok


Az Egyesült Államokban úttörő munkát végezve kifejlesztettek egy zsebben hordozható, összecsukható, sokfejes szerszámokból álló családot, s ezt azután világszerte számos állam különleges hadviselési erői rendszeresítették. A II.világháború éveiben olyan – a tágan értelmezett – különleges hadviselés körébe tartozó – szervezetek, mint az amerikai OSS és a brit SOE, már csavarkulcsokkal és fogókkal felszerelt zsebkéssel látták el ügynökeiket, de az elgondolás “kiment a divatból”, és igazán csak az 1970-es években nyert újra teret. E szerszámok vonzerejét az adja, hogy olyan jellegű precíz munka végzésére teszi képessé a katonát, amelyre harci késével, aminek nehéz pengéje a legjobb esetben drótvágónak, a fokán kialakított fogazattal pedig fűrésznek használható, és a tokjában esetleg még egy csavarhúzónak szorítottak helyet, nem is gondolhat.

A legrégebbi sokfejes univerzális szerszám ebben a ma már igen széles választékban a Leatherman Survival Tool (túlélőszerszám), amelyet teljes nagyságú fogó/drótvágóval, négy csavarhúzóval (kis, közepes, nagy és csillagfejű), reszelővel, ár/lyukasztóval, konzerv és sörnyitóval, 635 mm-es késpengével és nyolchüvelykes (20,32 cm) vonalzóval szerelnek fel.

A különleges erők körében a fekete a legnépszerűbb változat, ennek fogópofáin kivágást alakítottak ki, így nem elektromos gyújtózsinór vagy gyutacs elvágására is használható.

Az amerikai SOG előállította a Power Plier (villanyszerelő fogó) és a paratool (ejtőernyősszerszám) nevű eszközt. Az utóbbi feketében kapható, és a használó a markolat hatlapos anyacsavarjait kioldva cserélheti a pengéit.

A harci késeiről híres Gerber cég rozsdamentes acél és fekete kivitelben a Multiplier (sokszorozó) nevű összecsukható szerszámot is gyártja, A SOG szerszámaihoz hasonlóan ez is különféle szerszámokká alakítható. A Multipliert a használó egy kézzel kinyithatja.

A Leatherman vállalat a mindössze 142 g tömegű PST II-es, avagy Pocket Survival Tool II-es eszközt is előállította. A rászerelt szerszámok között van olló és gyémántfelületű reszelő is. A Leatherman Super Tool 113 grammal nehezebb az alap Pocket Survival Tool-nál, de az azonos szerszámokon túl még szigetelt fogóval, fogazott pengével, vezetékszigetelés-eltávolítóval és fa/csontfűrésszel is felszerelték.

Leatherman Survival Tool II-es paraméterek

Gyártó: Leatherman Tool Group Inc., Portland, Oregon, USA

Rockwell-féle keménységi szám: C 57-59

Tömege: 142 g

Vastagsága: 14 mm

Szélessége nyitva: 150 mm

Szélessége összecsukva: 22,5 mm

Hossza nyitva: 150 mm (teljes nagyságú fogóval)

Hossza összecsukva: 100 mm

Hozzászólás

Website Powered by WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el